bongerd.pl
ogród jadalny
  
Dereń jadalny  Szafer
kolor rośliny na mapkach
  
Opis i cechy Historia i zdjęcia
nazwa naukowa i autor: Cornus mas L.
odmiana:  Szafer
rodzina: Cornaceae
cechy wymagania
wysokość x szerokość 5 x 5 m.
płeć
pokrój strefa klimatyczna: usda 4-8
pożytek: stanowisko: ---
ocena jadalności
(0=niejadalne-5=pyszne)
4 wilgoć:
struktura gleby:

ocena właściwości leczniczych
(0=żadne-5=bardzo dobre)
2 żyżność gleby:
odczyn gleby:

 
Znane ryzyka: Nie ma znanych ryzyków
 
miesiące kiedy roślina ma: liście IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
kwiaty           
dojrzałe owoce            

Źródło: Plants For A Future (PFAF) Chris Marsh (Secretary), 9 Priory Park Road, Dawlish, Devon EX7 9LX
Ikonki oraz pomysł na grafikę: Internetowa Baza Roślin (IBRO).
Informacja od dostawcy: Carya
Dereń Szafer - zarejestrowana polska odmiana owocowa wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce.
Posiada jedne z najsmaczniejszych owoców - charakteryzują się najwyższą zawartością witaminy C, cukrów (16%) i czerwonych barwników antocyjanowych, oraz średnią pektyn. Średnia masa 3,0g. Dojrzewają pod koniec sierpnia. W porównaniu do innych odmian posiada najdłuższy i stały okres zbioru, trwający ponad półtora miesiąca.
Odmiana o przeciętnej sile wzrostu i typowym stożkowym pokroju.
Najbardziej wszechstronna odmiana polecana:
jako deserowa, na nalewki, przetwory i soki
Miejsce rośliny w ogrodzie:
      bindaż
- południowy sad
Sadzonkę otrzymano dnia 20-X-2015 r. od szkółki Carya i sadzono go na południowo zachodniej strony bindaży.

Na zdjęciu, sadzonka stoi na tyłu.
Następne zdjęcie robiono 19-VIII-2016 r.

W 2017 r. owocowała po raz pierwszy. Miała najsmaczniejsze owoce z wszystkich dereni, które już miały plon.
Także w 2018 i 2019 r. sadzonka rosła dobrze i miała owoce.
bongerd.pl
ogród jadalny

Data ostatniej zmiany 28-01-20 r.