nazwa naukowa i autor: |
Elaeagnus umbellata Thunb. |
odmiana: |
Red Milan |
rodzina: | Elaeagnaceae |
cechy |
wymagania |
wysokość x szerokość wzrost płeć | 4,5 x 4 m. 
 |
strefa klimatyczna: | usda 3-9 |
zalety | wiatr |   |
ocena jadalności  (0=niejadalne-5=pyszne)  | 4 |
wilgoć:  struktura gleby:  |
 |
ocena właściwości leczniczych  (0=żadne-5=bardzo dobre)  | 2 |
żyżność gleby:  odczyn gleby:  |  |
dalsze korzyści:  | |
stanowisko: |  |
wady | Miejsce rośliny w ogrodzie |
Znane ryzyka: Nie ma znanych ryzyków | |
pole - wewnętrzny żywopłot razem 3 szt. |
miesiące kiedy roślina ma: liście |
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
kwiaty |
| | | | | | | | | | | |
dojrzałe owoce |
| | | | | | | | | | | |
Źródło: Plants For A Future (PFAF) Chris Marsh (Secretary), 9 Priory Park Road, Dawlish, Devon EX7 9LX Ikonki oraz pomysł na grafikę: Internetowa Baza Roślin (IBRO).
Informacja od dostawcy: Carya Oliwnik baldaszkowy odm. Red Milan (Elaeagnus umbellata Red Milan) Oliwnik Red Milan - odmiana wyselekcjonowana w naszej szkółce. Bardzo plenna – duże owoce o kwaskowato-słodkim smaku gęsto oblepiają krótkopędy. Dojrzewają pod koniec września. Do zawiązania owoców potrzebuje drugiego zapylacza, np. odm. Sweet Milan.
Krótka informacja o oliwniku baldaszkowym (Elaeagnus umbellata) Oliwniki należą do tej samej rodziny botanicznej co rokitnik. Oliwnik baldaszkowy jest silnie rosnącym i bardzo plennym krzewem wysokości 3-4m, z gałęziami uginającymi się jesienią od ciężaru owoców. Można je spożywać na surowo lub w przetworach, są kwaskowato-słodkie, soczyste, o średnicy do 8mm. W środku znajduje się jedna mała pestka. Zaczynają dojrzewać we wrześniu, ale najlepiej smakują pod koniec października. Zbiór owoców jest w porównaniu do rokitnika prostszy - jagody oliwnika mają mocniejszą od niego skórkę i można je ściągać z pędów nie uszkadzając ich. Kwiaty oliwnika są silnie miododajne i prawdopodobnie w naszym klimacie nie ma innych roślin krzewiastych tak intensywnie oblatywanych przez pszczoły. Nie zebrane owoce są zimą przysmakiem dla wielu gatunków ptaków i stanowią w tym czasie także ozdobę rośliny. Na zbyt żyznym podłożu pędy oliwników słabo drewnieją i mogą zimą przemarzać. Polecany na gleby świeże do suchych, lekkie i przepuszczalne, może rosnąć nawet na piasku. Odporny na zasolenie i wysoką temperaturę. Roślina wybitnie światłożądna - nie toleruje cienia! W Polsce wschodniej może przemarzać, ale dobrze odbija. Oliwniki są obcopylne i aby zawiązały owoce należy sadzić obok siebie dwie różne rośliny (odmiany). Zalecany rozstaw w rzędzie ok.2m.
|
|
|
Pięć sadzonek otrzymano dnia 20-X-2015 r. od szkółki Carya i sadzono je na pole jako część wewnętrznego północnego żywopłotu.
 Następne zdjęcia robiono 19-VIII-2016 r. od wschodu do zachodu:
 wschodnia sadzonka rozwinęła się najlepiej,
 druga trochę mniej,
 środkowa rozwinęła się dobrze,
 czwarta dobrze rosła do jesieni,
 tak samo jak zachodnia sadzonka ale wtedy norniki gryźli i podkopali je. Dwie zachodnie sadzonki nie przeżyły zimę. Powodzie oliwnikom nie szkodziły. Krzewy tworzyły luźne korony, jak widać na zdjęciach wschodniej sadzonki wiosną (9-III) i jesienią (18-X) 2019 r.

 W 2019 roku pojawiły się pierwsze owoce.
 Były one trochę cierpkie ale soczyste z bardzo dobrym posmakiem.
 W 2020 r. zbierano około kilogram owoców z każdego drzewka. Drzewka rosną bardzo szybko. Na zdjęciu z dnia 4-I-2020 r, widać część rzędu oliwników. Najwyższe drzewo, jeszcze trochę ulistnione, to oliwnik baldaszkowy.
 |