bongerd.pl
ogród jadalny
  
Jagoda kamczacka  kamtschatica Wojtek
kolor rośliny na mapkach
  
Opis i cechy Historia i zdjęcia
nazwa naukowa i autor: Lonicera caerulea L.
odmiana:  kamtschatica Wojtek
rodzina: Caprifoliaceae
cechy wymagania
wysokość x szerokość 2 x ... m.
płeć
pokrój strefa klimatyczna: usda 4-8
pożytek: stanowisko: ---
ocena jadalności
(0=niejadalne-5=pyszne)
3 wilgoć:
struktura gleby:

ocena właściwości leczniczych
(0=żadne-5=bardzo dobre)
0 żyżność gleby:
odczyn gleby:

 
Znane ryzyka: Nie ma znanych ryzyków
 
miesiące kiedy roślina ma: liście IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
kwiaty           
dojrzałe owoce             

Źródło: Plants For A Future (PFAF) Chris Marsh (Secretary), 9 Priory Park Road, Dawlish, Devon EX7 9LX
Ikonki oraz pomysł na grafikę: Internetowa Baza Roślin (IBRO).
Informacja od dostawcy: Clematisy
Jagoda kamczacka Wojtek
łać. Lonicera kamtchatica Wojtek
Jedne z najsmaczniejszych owoców wśród wszystkich odmian jagody kamczackiej. Wyselekcjonowana w Polsce przez co jest idealna na nasze warunki i w pełni mrozoodporna. Jagody kamczackie to długowieczne krzewy, które plonują nawet w wieku 30 lat. Najlepiej sadzić je w zwykłej ogrodowej ziemi, na stanowisku słonecznym lub półcienistym. Dobrze jest sadzić obok siebie przynajmniej dwie różne odmiany, aby wzajemnie się zapylały.
Krzewy dorastają do ok 1,5m i owocują już w pierwszym roku po posadzeniu.
Owoce dojrzewają na przełomie maja i czerwca, są bardzo soczyste, smaczne, kwaśno-słodkie i mają wiele uznanych właściwości leczniczych. Z jednego krzewy można zebrać od 2-5 kg owoców.
Długowieczny krzew owocowy, żyje nawet do 35 lat, dorastający do 1,6 m, o kulistym, zwartym pokroju. Kwitnie już na początku kwietnia, kwiaty biało-żółte. Owoce dojrzewają pod koniec maja. Odmiana niezwykle plenna, wcześnie owocująca, mało wymagająca i niezwykle mrozoodporna, wytrzymuje mrozy nawet do -45oC!!! Roślina idealna do uprawy w polskich warunkach klimatycznych. Według najnowszych opracowań największą zawartość cukru zawierają odmiany jagody kamczackiej ‘Zielona’ i ‘Wojtek’.
Zastosowanie: Owoce mogą być spożywane bezpośrednio z krzaczka. Nadają się również na przetwory, soki, dżemy, konfitury, nalewki, można je także suszyć i mrozić. Zawierają dużo witaminy C i A. Mają właściwości wzmacniające.
Owocowanie i kwitnienie: Jagoda kamczacka będzie kwitnąć i owocować nawet do 40 lat przy corocznym owocowaniu. Owocują bardzo wcześnie, szybciej, niż truskawki. Jagoda bardzo szybko rozpoczyna wegetację. Już w kwietniu kwitnie (kwiaty miododajne), a w maju- czerwcu, pojawiają się wielonasienne jagody o kształcie walcowato-cylindrycznym, duże, osiągające nawet do 3 cm długości. Odmiana Wojtek ma najsłodsze owoce. Z jednego krzewu tej odmiany można zebrać nawet do 5 kilogramów owoców !!!
Siła wzrostu roślina szybkorosnąca
Docelowa wysokość 1,5m
Barwa liści/igieł Zielone
Zimozieloność liście opadają na zimę
Nasłonecznienie – słoneczne – półcieniste
Wilgotność - podłoże umiarkowanie wilgotne - podłoże suche
ph podłoża – obojętne - lekko kwaśne
Rodzaj gleby przeciętna ogrodowa
Walory - jadalne owoce - roślina miododajna - roślina pachnąca - ozdobne z kwiatów - ozdobne owoce
Zastosowanie - w grupach - ogrody przydomowe - owoce deserowe - owoce na przetwory - owoce do mrożenia - owoce na soki
Barwa kwiatów białe
Pora kwitnienia - kwiecień
Owoce – Jadalne – Ozdobne - Granatowe
Mrozoodporność całkowita mrozoodporność
Miejsce rośliny w ogrodzie:
      pole
- północny szpaler
Dwie sadzonki otrzymano dnia 3-X-2017 r. od dostawcy Clematisy.

Sadzono je przy północno-zachodnim szpalerze na polu.
Sadzonki rosły dobrze i w roku 2019 miały pierwsze owoce. Były bardzo smaczne.
bongerd.pl
ogród jadalny

Data ostatniej zmiany 28-01-20 r.