bongerd.pl
 
ogród jadalny
 
 kolor i kod rośliny na mapkach
Jagoda kamczacka Tundra LcT
 
Opis i cechy Historia i zdjęcia
nazwa naukowa i autor: Lonicera caerulea L.
odmiana: Tundra
rodzina: Caprifoliaceae
cechy wymagania
wysokość x szerokość 
wzrost 
płeć 
2 x ... m.

strefa klimatyczna: 
 
usda 4-8
 
zaletywiatr  
ocena jadalności 
(0=niejadalne-5=pyszne) 
3 wilgoć: 
struktura gleby: 

ocena właściwości leczniczych 
(0=żadne-5=bardzo dobre) 
0 żyżność gleby: 
odczyn gleby: 

dalsze korzyści:  stanowisko:
wadyMiejsce rośliny w ogrodzie
Znane ryzyka:
Nie ma znanych ryzyków
       pole - północny szpaler
     razem 1 szt.
miesiące kiedy roślina ma: liście IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
kwiaty             
dojrzałe owoce             

Źródło: Plants For A Future (PFAF) Chris Marsh (Secretary), 9 Priory Park Road, Dawlish, Devon EX7 9LX
Ikonki oraz pomysł na grafikę: Internetowa Baza Roślin (IBRO).
Informacja od dostawcy: Kiełkowski
Kanadyjska odmiana jagody kamczackiej (suchodrzew jadalny), o umiarkowanej sile wzrostu, która dorasta do 1,3 m wysokości i osiąga podobną szerokość. Jagoda kamczacka owocuje jako jeden z pierwszych krzewów, kiedy jeszcze brakuje różnorodności krajowych owoców. Jagody (1,4 g) są słodkie lub słodko-kwaśne, owalne, niebiesko-fioletowe o grubej skórce, pokrytej nalotem woskowym. Dojrzewają dość równomiernie, w drugiej połowie czerwca, a z rośliny można zebrać około 4 kg owoców.
Gatunek dobrze nadaje się do amatorskiej uprawy. Szybko, bo już w drugim roku po posadzeniu, wchodzi w okres owocowania. Za troskę odwdzięczy się obfitością smacznych owoców o niemałych właściwościach prozdrowotnych.
Krzew związany jest z azjatycką medycyną ludową, w której szeroko stosowano owoce, liście i kwiaty tej rośliny. Obecnie owoce uważane są za bogate źródło związków fenolowych (antocyjany, kwasy fenolowe, flawonoidy, katechiny), które korzystnie działają na układ krwionośny, pokarmowy oraz posiadają właściwości przeciwzapalne. Ponadto jagody zawierają związki mineralne (wapń, magnez, potas), witaminę C, witaminy z grupy B oraz rutynę. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia, mrożenia, mogą być wykorzystywane do produkcji soków, syropów, dżemów oraz wina. Surowiec zielarski w postaci wysuszonego kwiatu, zastosowany jako napar, pomaga w zachowaniu odporności oraz walce z przeziębieniami.
Zdrowe, smaczne owoce to główna lecz nie jedyna zaleta jagody kamczackiej. Krzew ten nie zajmuje dużo miejsca, więc z powodzeniem można przeznaczyć fragment ogrodu pod jego uprawę. Co więcej, na wiosnę pokazuje swą ozdobność dzięki obficie pojawiającym się kwiatom.
Pąki kwiatowe, w zależności od pogody, mogą się otwierać już na początku marca, choć na ogół krzew pełnię kwitnienia osiąga w kwietniu. Wówczas obsypany jest jasnymi, cytrynowo-żółtymi, delikatnie pachnącymi kwiatami.
Krzewy najlepiej jest posadzić w miejscu jasnym, słonecznym lub delikatnie ocienionych.
Rośnie w przeciętnej ziemi ogrodowej, choć najlepiej zapewnić jej żyzne, przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne podłoże. W przeciwieństwie do borówki amerykańskiej, jagoda kamczacka nie wymaga kwaśnego odczynu podłoża, dobrze rośnie w ziemi o pH między 5,5 a 6,5.
Przed umieszczeniem rośliny na miejscu stałym zaleca się pomieszanie ziemi z kompostem lub obornikiem. A po posadzeniu korzystnie jest wysypać wokół krzewu warstwy kory (ściółki). Krzew w pierwszych latach uprawy nie wymaga cięcia, u starszych okazów przeprowadza się cięcie sanitarne oraz prześwietlające. Podłoże wymaga uzupełniania w składniki pokarmowe nawozem o długim działaniu, a także dodatkowego nawodnienia szczególnie wiosną i w czasie upalnych dni.
Rośliny znoszą krajowe warunki mrozowe, tak więc nie jest konieczne jego okrywanie. Co więcej, nawet wcześnie rozwijające się kwiaty znoszą niewielkie, minusowe temperatury. Dodatkową zaletą tego gatunku jest odporność na choroby i szkodniki.
Należy pamiętać, że jagoda kamczacka jest rośliną obcopylną, a w celu lepszego owocowania dobrze jest posadzić kilka okazów różnych odmian o podobnym terminie kwitnienia obok siebie.

- opis tekstowy: Katarzyna Kałużny
Najnowsze zdjęcie (23-VI-2020)

Jedną sadzonkę otrymano dnia 26-V-2018 r. od dostawcy Kiełkowski. Sadzono ją na polu przy północnym szpalerze. Rosła tam dobrze ale płożąco.
W czerwcu 2019 r. miała już smaczne owoce.
Owocowała też w 2020 r. kiedy robiono powyższe zdjęcie. Oto fragment:
bongerd.pl
ogród jadalny

Data ostatniej zmiany 28-I-2021 r.