bongerd.pl
ogród jadalny
  
Woskownica pensylwańska  
kolor rośliny na mapkach
  
Opis i cechy Historia i zdjęcia
nazwa naukowa i autor: Myrica pennsylvanica Loisel.
odmiana:  
rodzina: Myricaceae
cechy wymagania
wysokość x szerokość 3 x ... m.
płeć
pokrój strefa klimatyczna: usda 3-7
pożytek: stanowisko: ---
ocena jadalności
(0=niejadalne-5=pyszne)
4 wilgoć:
struktura gleby:

ocena właściwości leczniczych
(0=żadne-5=bardzo dobre)
1 żyżność gleby:
odczyn gleby:

 
Znane ryzyka: Według S. Foster i J. A. Duke (1990) niektóre składniki wosku mogłyby być rakotwórcze.
 
miesiące kiedy roślina ma: liście IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
kwiaty           
dojrzałe owoce            

Źródło: Plants For A Future (PFAF) Chris Marsh (Secretary), 9 Priory Park Road, Dawlish, Devon EX7 9LX
Ikonki oraz pomysł na grafikę: Internetowa Baza Roślin (IBRO).
Informacja od dostawcy: Ogrodnick
Woskownica pensylwańska (Myrica pensylvanica, Morella pensylwanica) rośnie na wschodzie Stanów Zjednoczonych, głównie w wąskim pasie nad Atlantykiem i w rejonie jeziora Eire.
Woskownica pensylwańska w naturze jest krzewem osiągającym zwykle półtora do czterech metrów wysokości. Na mokrych glebach czasem tworzy kolonie - rozprzestrzenia się przy pomocy odrostów korzeniowych.
Lśniące, skórzaste liście bardzo długo utrzymujące się na gałązkach ( w łagodnym klimacie woskownica jest zimozielona), mnóstwo niebieskawych owoców oblepiających gałązki egzemplarzy żeńskich (roślina dwupienna) i efektowna błyszcząca kora to powody dla których woskownice są w Ameryce często sadzone w ogrodach i terenach zieleni. Utworzone z nich gęste szpalery i żywopłoty są zielone niemal przez cały rok.
Woskownice mają walory nie tylko estetyczne: -olejek uzyskiwany z aromatycznych liści jest stosowany w przemyśle kosmetycznym i do aromatyzowania żywności, same liście używane są do warzenia piwa. -dekoracyjne owoce będące pokarmem dla wielu gatunków ptaków pokryte są woskiem który od stuleci używany jest do wyrobu spalających się bez dymu, wydzielających przyjemny zapach świec. Wosk stanowi około 1/4 masy owoców, pozyskuje się go bardzo prosto. Jako że topi się już w temperaturze nieco poniżej 50 C więc wystarczy wrzucić owoce do gorącej wody i zebrać unoszący się na powierzchni.
uprawa:
Woskownice mogą rosnąć dosłownie wszędzie. W łagodnym klimacie zimozielone, bez żadnych uszkodzeń znoszą 40-stopniowe mrozy. Mogą rosnąć na bagnach (wtedy właśnie wydają odrosty ze znajdujących się tuż pod powierzchnią korzeni) a zarazem są bardzo odporne na suszę. Współżyją z bakteriami glebowymi dlatego radzą sobie nawet na jałowych wydmach. Mogą rosnąć w słońcu i w cieniu, na glebach kwaśnych i na wyraźnie zasadowych, niestraszna im jest nawet używana zimą sól drogowa. Woskownice rosną powoli - w Polsce jako krzewy zapewne nie będą większe niż dwumetrowe, uformowane w drzewka będą nieco wyższe.
Miejsce rośliny w ogrodzie:
      bindaż
- zachody wał
Pięć sadzonek otrzymano dnia 26-X-2016 r. od dostawcy Ogrodnick.

Sadzono je na bindaży na zachodnim wale.
Jedna roślina nie przyjęła się, druga nie przeżyła zimę 2016/17.
Pozostałe sadzonki rozwijają się normalnie. Na zdjęciu z dnia 29-IV-2018 r. widać jedną od południu.
bongerd.pl
ogród jadalny

Data ostatniej zmiany 28-01-20 r.