bongerd.pl
 
ogród jadalny
 
 kolor i kod rośliny na mapkach
Woskownica pensylwańska  Mp
 
Opis i cechy Historia i zdjęcia
nazwa naukowa i autor: Myrica pennsylvanica L.
odmiana:
rodzina: Moraceae
cechy wymagania
wysokość x szerokość 
wzrost 
płeć 
18 x 10 m.

strefa klimatyczna: 
 
usda 4-9
 
zaletywiatr  
ocena jadalności 
(0=niejadalne-5=pyszne) 
4 wilgoć: 
struktura gleby: 

ocena właściwości leczniczych 
(0=żadne-5=bardzo dobre) 
3 żyżność gleby: 
odczyn gleby: 

dalsze korzyści:  stanowisko:
wadyMiejsce rośliny w ogrodzie
Znane ryzyka:
T. Elias i P. Dykeman (1982) twierdzą, że surowe owoce zawierają halucynogenów. Inni badacze tego nie potwierdzali.
       bindaż - zachody wał
     razem 3 szt.
miesiące kiedy roślina ma: liście IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
kwiaty             
dojrzałe owoce             

Źródło: Plants For A Future (PFAF) Chris Marsh (Secretary), 9 Priory Park Road, Dawlish, Devon EX7 9LX
Ikonki oraz pomysł na grafikę: Internetowa Baza Roślin (IBRO).
Informacja od dostawcy: Ogrodnick
Woskownica pensylwańska (Myrica pensylvanica, Morella pensylwanica) rośnie na wschodzie Stanów Zjednoczonych, głównie w wąskim pasie nad Atlantykiem i w rejonie jeziora Eire.
Woskownica pensylwańska w naturze jest krzewem osiągającym zwykle półtora do czterech metrów wysokości. Na mokrych glebach czasem tworzy kolonie - rozprzestrzenia się przy pomocy odrostów korzeniowych.
Lśniące, skórzaste liście bardzo długo utrzymujące się na gałązkach ( w łagodnym klimacie woskownica jest zimozielona), mnóstwo niebieskawych owoców oblepiających gałązki egzemplarzy żeńskich (roślina dwupienna) i efektowna błyszcząca kora to powody dla których woskownice są w Ameryce często sadzone w ogrodach i terenach zieleni. Utworzone z nich gęste szpalery i żywopłoty są zielone niemal przez cały rok.
Woskownice mają walory nie tylko estetyczne: -olejek uzyskiwany z aromatycznych liści jest stosowany w przemyśle kosmetycznym i do aromatyzowania żywności, same liście używane są do warzenia piwa. -dekoracyjne owoce będące pokarmem dla wielu gatunków ptaków pokryte są woskiem który od stuleci używany jest do wyrobu spalających się bez dymu, wydzielających przyjemny zapach świec. Wosk stanowi około 1/4 masy owoców, pozyskuje się go bardzo prosto. Jako że topi się już w temperaturze nieco poniżej 50 C więc wystarczy wrzucić owoce do gorącej wody i zebrać unoszący się na powierzchni.
uprawa:
Woskownice mogą rosnąć dosłownie wszędzie. W łagodnym klimacie zimozielone, bez żadnych uszkodzeń znoszą 40-stopniowe mrozy. Mogą rosnąć na bagnach (wtedy właśnie wydają odrosty ze znajdujących się tuż pod powierzchnią korzeni) a zarazem są bardzo odporne na suszę. Współżyją z bakteriami glebowymi dlatego radzą sobie nawet na jałowych wydmach. Mogą rosnąć w słońcu i w cieniu, na glebach kwaśnych i na wyraźnie zasadowych, niestraszna im jest nawet używana zimą sól drogowa. Woskownice rosną powoli - w Polsce jako krzewy zapewne nie będą większe niż dwumetrowe, uformowane w drzewka będą nieco wyższe.
Pięć sadzonek otrzymano dnia 26-X-2016 r. od dostawcy Ogrodnick.

Sadzono je na bindaży na zachodnim wale.
Jedna roślina nie przyjęła się, druga nie przeżyła zimę 2016/17.
Pozostałe sadzonki rozwijają się normalnie. Na zdjęciu z dnia 29-IV-2018 r. widać jedną od południu.
bongerd.pl
ogród jadalny

Data ostatniej zmiany 28-I-2021 r.