bongerd.pl
 
ogród jadalny
 
 kolor i kod rośliny na mapkach
Rabarbar Polana Rhr
 
Opis i cechy Historia i zdjęcia
nazwa naukowa i autor: Rheum rhaponticum L.
odmiana: Polana
rodzina: Polygonaceae
cechy wymagania
wysokość x szerokość 
wzrost 
płeć 
1,2 x ... m.

strefa klimatyczna: 
 
usda 3-7
 
zaletywiatr  
ocena jadalności 
(0=niejadalne-5=pyszne) 
2 wilgoć: 
struktura gleby: 

ocena właściwości leczniczych 
(0=żadne-5=bardzo dobre) 
3 żyżność gleby: 
odczyn gleby: 

dalsze korzyści:  stanowisko:
wadyMiejsce rośliny w ogrodzie
Znane ryzyka:
W liściach jest duże stężenie kwasu oksalooctowego. Kwas ten blokuje działanie pewnych minerałów, szczególnie wapna. Gotowanie obniża to stężenie.
       pole - przy wodzie
     razem 2 szt.
miesiące kiedy roślina ma: liście IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
kwiaty           
dojrzałe owoce           

Źródło: Plants For A Future (PFAF) Chris Marsh (Secretary), 9 Priory Park Road, Dawlish, Devon EX7 9LX
Ikonki oraz pomysł na grafikę: Internetowa Baza Roślin (IBRO).
Informacja od dostawcy: Sadowniczy
Rabarbar to bylina o minimalnych wymaganiach, którą możemy uprawiać przez 10 lat na jednym miejscu. Mięsiste, kruche ogonki liściowe rabarbaru posiadają orzeźwiający, winny smak oraz czerwony kolor skórki. Rabarbar możemy wykorzystać na pyszny kompot lub jako dodatek do ciast i deserów. Jest bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B, potas, żelazo i magnez.
Najnowsze zdjęcie (7-V-2020)

Pięć sztuk otrzymano dnia 7-V-2018 r. od dostawcy Sadowniczy. Sadzono je na polu przy wodzie. Tylko dwie rośliny przyjęły się.
W 2020 r. były wystarczająco duże, aby używać je w kuchni, jak widać na powyższym zdjęciu.
bongerd.pl
ogród jadalny

Data ostatniej zmiany 28-I-2021 r.