bongerd.pl
ogród jadalny
  
Rabarbar  
kolor rośliny na mapkach
  
Opis i cechy Historia i zdjęcia
nazwa naukowa i autor: Rheum rhaponticum L.
odmiana:  
rodzina: Polygonaceae
cechy wymagania
wysokość x szerokość 1,2 x ... m.
płeć
pokrój strefa klimatyczna: usda 3-7
pożytek: stanowisko: ---
ocena jadalności
(0=niejadalne-5=pyszne)
2 wilgoć:
struktura gleby:

ocena właściwości leczniczych
(0=żadne-5=bardzo dobre)
3 żyżność gleby:
odczyn gleby:

 
Znane ryzyka: W liściach jest duże stężenie kwasu oksalooctowego. Kwas ten blokuje działanie pewnych minerałów, szczególnie wapna. Gotowanie obniża to stężenie.
 
miesiące kiedy roślina ma: liście IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
kwiaty            
dojrzałe owoce            

Źródło: Plants For A Future (PFAF) Chris Marsh (Secretary), 9 Priory Park Road, Dawlish, Devon EX7 9LX
Ikonki oraz pomysł na grafikę: Internetowa Baza Roślin (IBRO).
Informacja od dostawcy: Sadowniczy
Rabarbar to bylina o minimalnych wymaganiach, którą możemy uprawiać przez 10 lat na jednym miejscu. Mięsiste, kruche ogonki liściowe rabarbaru posiadają orzeźwiający, winny smak oraz czerwony kolor skórki. Rabarbar możemy wykorzystać na pyszny kompot lub jako dodatek do ciast i deserów. Jest bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B, potas, żelazo i magnez.
Miejsce rośliny w ogrodzie:
      pole
- przy wodzie
Pięć sztuk otrzymano dnia 7-V-2018 r. od dostawcy Sadowniczy. Sadzono je na polu przy wodzie. Tylko dwie rośliny przyjęły się.
bongerd.pl
ogród jadalny

Data ostatniej zmiany 28-01-20 r.