nazwa naukowa i autor: |
Rheum rhaponticum L. |
odmiana: |
Polana |
rodzina: | Polygonaceae |
cechy |
wymagania |
wysokość x szerokość wzrost płeć | 1,2 x ... m.
 |
strefa klimatyczna: | usda 3-7 |
zalety | wiatr |   |
ocena jadalności  (0=niejadalne-5=pyszne)  | 2 |
wilgoć:  struktura gleby:  |
|
ocena właściwości leczniczych  (0=żadne-5=bardzo dobre)  | 3 |
żyżność gleby:  odczyn gleby:  | |
dalsze korzyści:  | |
stanowisko: |  |
wady | Miejsce rośliny w ogrodzie |
Znane ryzyka: W liściach jest duże stężenie kwasu oksalooctowego. Kwas ten blokuje działanie pewnych minerałów, szczególnie wapna. Gotowanie obniża to stężenie. | |
pole - przy wodzie razem 2 szt. |
miesiące kiedy roślina ma: liście |
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
kwiaty |
| | | |  |  | | | | | | |
dojrzałe owoce |
| | | | | | | |  |  | | |
Źródło: Plants For A Future (PFAF) Chris Marsh (Secretary), 9 Priory Park Road, Dawlish, Devon EX7 9LX Ikonki oraz pomysł na grafikę: Internetowa Baza Roślin (IBRO).
Informacja od dostawcy: Sadowniczy Rabarbar to bylina o minimalnych wymaganiach, którą możemy uprawiać przez 10 lat na jednym miejscu. Mięsiste, kruche ogonki liściowe rabarbaru posiadają orzeźwiający, winny smak oraz czerwony kolor skórki. Rabarbar możemy wykorzystać na pyszny kompot lub jako dodatek do ciast i deserów. Jest bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B, potas, żelazo i magnez.
|
|
|
Najnowsze zdjęcie (7-V-2020)
 Pięć sztuk otrzymano dnia 7-V-2018 r. od dostawcy Sadowniczy. Sadzono je na polu przy wodzie. Tylko dwie rośliny przyjęły się. W 2020 r. były wystarczająco duże, aby używać je w kuchni, jak widać na powyższym zdjęciu. |