bongerd.pl
ogród jadalny
  
Głożyna pospolita  
kolor rośliny na mapkach
  
Opis i cechy Historia i zdjęcia
nazwa naukowa i autor: Ziziphus jujuba Mill.
odmiana:  
rodzina: Rhamnaceae
cechy wymagania
wysokość x szerokość 10 x 7 m.
płeć
pokrój strefa klimatyczna: usda 5-9
pożytek: stanowisko: ---
ocena jadalności
(0=niejadalne-5=pyszne)
3 wilgoć:
struktura gleby:

ocena właściwości leczniczych
(0=żadne-5=bardzo dobre)
3 żyżność gleby:
odczyn gleby:

 
Znane ryzyka: Nie ma znanych ryzyków
 
miesiące kiedy roślina ma: liście IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
kwiaty           
dojrzałe owoce            

Źródło: Plants For A Future (PFAF) Chris Marsh (Secretary), 9 Priory Park Road, Dawlish, Devon EX7 9LX
Ikonki oraz pomysł na grafikę: Internetowa Baza Roślin (IBRO).
Informacja od dostawcy: Global Flowers
Głożyna pospolita to niewielkie drzewo lub krzew dorastający do 3m wys. i 3m szer. Pochodzi z rodziny szkłakowatych. Naturalnym obszarem jej występowania jest Europa Poludniowa, Indie, Himalaje i Chiny, gdzie osiąga wysokość ok 8m. Zwana jest równiez Daktylem Chińskim lub Jujubą pospolitą. Jej jadalne owoce mają smak jabłka i wykazują właściwości lecznicze.
Liście mają kształt eliptyczny- są wydłużone i błyszczące. Mają u nasady dwa ciernie będące przekształconymi przylistkami. Owoce pestkowe, wielkości oliwki, jadalne, aromatyczne, smaczne, przypominające daktyle. Można je spożywać na świeżo, suszyć, lub przetwarzać np. kandyzować. Dojrzewają późną jesienią i zimą na drzewie już bezlistnym. Na jednej roślinie występują miododajne, pieknie pachnące kwiaty zarówno męskie jak i żeńskie.
Głożyna jest rośliną łatwą w uprawie, nie ma wygórowanych wymagań glebowych. Najlepiej rośnie w słonecznym stanowisku, w surowe zimy można okrywać roślinę. Preferowana gleba - to piaszczysto-gliniasta o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. Jest odporna na szkodniki i choroby, oraz na suszę i nadmiar wilgoci. W Polskich warunkach roślina owocuje między 3 a 5 rok po posadzeniu na miejscu docelowym.
Głożyna pospolita (Ziziphus jujuba) zastosowanie:
Jako ciekawa niecodzienna i rzadka ozdobna roślina, owoce bardzo zdrowe które można jeść świeże lub na przetwory. Owoce osłabiają działanie toksyn, dzięki temu odciążają działanie organów wewnętrznych. Zawierają dużo żelaza, witamin oraz aminokwasów. Poprawiają nastrój, zmniejszają uderzenia gorąca, mają działanie odświeżająco - pobudzające oraz są doskonałym środkiem krwiotwórczym. Dzięki swym korzystnym składnikom owoce głożyny są ogromnie skondensowanym źródłem energii.
Ciekawostka: Według tradycji z ciernistych pędów głożyny wykonana została korona cierniowa Jezusa.
Miejsce rośliny w ogrodzie:
      podwórko
- stary sad
Pięć sadzonek otrzymano dnia 11-IV-2017 r. od dostawcy Global Flowers

Sadzono je na podwórku przed stodołą.
Sadzonki rozwijają się dobrze.
Następne zdjęcie robiono dnia 6-I-2018.

W dniu 16-VII-2019 r. wschodnia sadzonka kwitła po raz pierwszy ale nie owocowała.
bongerd.pl
ogród jadalny

Data ostatniej zmiany 28-01-20 r.