bongerd.pl
 
ogród jadalny
 
 kolor i kod rośliny na mapkach
Aktinidia pstrolistna Dr Szymanowski Ak
 
Opis i cechy Historia i zdjęcia
nazwa naukowa i autor: Actinidia kolomikta (Maxim.&Rupr.)Maxim.
odmiana: Dr Szymanowski
rodzina: Actinidiaceae
cechy wymagania
wysokość x szerokość 
wzrost 
płeć 
10 x ... m.

strefa klimatyczna: 
 
usda 3-8
 
zaletywiatr  
ocena jadalności 
(0=niejadalne-5=pyszne) 
4 wilgoć: 
struktura gleby: 

ocena właściwości leczniczych 
(0=żadne-5=bardzo dobre) 
0 żyżność gleby: 
odczyn gleby: 

dalsze korzyści:  stanowisko:
wadyMiejsce rośliny w ogrodzie
Znane ryzyka:
Nie ma znanych ryzyków
       pole - przy wodzie
     razem 2 szt.
miesiące kiedy roślina ma: liście (?) IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
kwiaty            
dojrzałe owoce           

Źródła:
Większość danych w rubryce Opis i cechy pochodzi z portalu Plants For A Future (PFAF) Chris Marsh (Secretary), 9 Priory Park Road, Dawlish, Devon EX7 9LX.
Gdzie to możliwe, prezentowano własne obserwacje.
W przypadkach kiedy nie ma własnych doświadczeń (niedawno sadzone rośliny) ani danych z PFAF, sięgano po następujące źródła:
Strona holenderskiej szkółki Halesia.
Portal Atlas-roślin.pl, autorstwa Marka Snowarskiego.
(?) oznacza brak rzetelnych danych.

Ikonki oraz pomysł na grafikę: dawny portal Internetowa Baza Roślin - IBRO (domena wygasła w 2017 r.)
Informacja od dostawcy: Florexpol
Kiwi Dr Szymanowski (Actinidia kolomikta) to dekoracyjna odmiana, która owocuje bez zapylacza, choć jego zastosowanie zwiększa liczbę owoców. Tworzy zielono-biało-różowe liście. Zielone, nieduże (2-2,5 cm), smaczne, soczyste owoce dojrzewają pod koniec VII. Zaczyna owocować w 3-4 roku, dorasta do 4 m, wymaga podpór.Wskazówki uprawy:
Kiwi Dr Szymanowski łączy w sobie dwie zalety: produkuje bardzo smaczne owoce i jest jednocześnie efektownym pnączem.
Kiwi Dr Szymanowski jest odmianą żeńską z cechami obupłciowości, a więc oprócz kwiatów żeńskich tworzy nieliczne kwiaty męskie, dlatego jest samopylne. Kwitnie obficie i produkuje sporą ilość owoców. Zastosowanie zapylacza może dodatkowo poprawić jakość owocowania.
Stanowisko: wymaga stanowisk ciepłych, nasłonecznionych, osłoniętych od wiatrów
Gleba: wymaga gleby umiarkowanie wilgotnej, żyznej, przepuszczalnej, lekko kwaśnej do obojętnej. W okresach suszy rośliny trzeba podlewać.
Nawożenie: należy rozpocząć dopiero w drugim roku po posadzeniu, stosując 2-3 krotnie wieloskładnikowy nawóz mineralny w dawce od 10 g pod młode rośliny, do 20 g pod starsze, od połowy V do końca VI. Nie należy przyspieszać terminu nawożenia, gdyż zabieg pobudza rośliny do intensywnego wzrostu i naraża młode pędy na uszkodzenia w czasie przymrozków. Można też ziemię wokół posadzonej rośliny wzbogacić kompostem lub przefermentowanym obornikiem.
Sadzenie: roślina tworzy wijące pędy. Nie jest samoczepna i wymaga podpór. Nadaje się do sadzenia przy różnych podporach, altanach, pergolach i siatkach. Można prowadzić pędy przy drutach rozciągniętych między słupami.
Zbiór owoców: rozpoczyna się pod koniec VII. Owoce są mniejsze od owoców importowanych, ale zdecydowanie słodsze i nie wymagają obierania, ponieważ skórka jest cienka i gładka. Owoce najlepiej dojrzewają na ciepłych i osłoniętych stanowiskach przy ścianie lub pergoli.
Zimowanie: w chłodniejszych rejonach kraju, na zimę konieczne jest kopczykowanie roślin, podobnie jak róż.
Rozpoczyna owocowanie w 3-4 roku po posadzeniu.
Najnowsze zdjęcie (24-VII-2022)

2021

Cztery sadzonki otrzymano dnia 30-III-2021 r. od szkółki Florexpol i sadzono je przy wschodnym szpalerze koło wody.

Jedna roślina nie zapuściła korzeni, a pozostałe trzy rosły słabo.

2022

Podczas ekstremalnie suchej wiosny, jedna roślina przestała tworzyć liście; pozostałe dwie ledwo rosły w upalne lato. W sierpniu miały 17 i 55 cm wzrostu.
bongerd.pl
ogród jadalny

Data ostatniej zmiany 08-03-2023 r.