nazwa naukowa i autor: |
Cornus mas L. |
odmiana: |
Szafer |
rodzina: | Cornaceae |
cechy |
wymagania |
wysokość x szerokość wzrost płeć | 5 x 5 m.
|
strefa klimatyczna: | usda 4-8 |
zalety | wiatr |   |
ocena jadalności  (0=niejadalne-5=pyszne)  | 4 |
wilgoć:  struktura gleby:  | |
ocena właściwości leczniczych  (0=żadne-5=bardzo dobre)  | 2 |
żyżność gleby:  odczyn gleby:  | |
dalsze korzyści:  | |
stanowisko: | |
wady | Miejsce rośliny w ogrodzie |
Znane ryzyka: Nie ma znanego ryzyka. | |
bindaż - południowy sad razem 1 szt. |
miesiące kiedy roślina ma: liście |
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
kwiaty |
| | | | | | | | | | | |
dojrzałe owoce |
| | | | | | | | | | | |
Źródła:
Większość danych w rubryce Opis i cechy pochodzi z portalu Plants For A Future (PFAF) Chris Marsh (Secretary), 9 Priory Park Road, Dawlish, Devon EX7 9LX.
Gdzie to możliwe, prezentowano własne obserwacje.
W przypadkach kiedy nie ma własnych doświadczeń (niedawno sadzone rośliny) ani danych z PFAF, sięgano po następujące źródła:
Strona holenderskiej szkółki Halesia.
Portal Atlas-roślin.pl, autorstwa Marka Snowarskiego.
(?) oznacza brak rzetelnych danych.
Ikonki oraz pomysł na grafikę: dawny portal Internetowa Baza Roślin - IBRO (domena wygasła w 2017 r.)
Informacja od dostawcy: Carya Dereń Szafer - zarejestrowana polska odmiana owocowa wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce. Posiada jedne z najsmaczniejszych owoców - charakteryzują się najwyższą zawartością witaminy C, cukrów (16%) i czerwonych barwników antocyjanowych, oraz średnią pektyn. Średnia masa 3,0g. Dojrzewają pod koniec sierpnia. W porównaniu do innych odmian posiada najdłuższy i stały okres zbioru, trwający ponad półtora miesiąca. Odmiana o przeciętnej sile wzrostu i typowym stożkowym pokroju. Najbardziej wszechstronna odmiana polecana: jako deserowa, na nalewki, przetwory i soki
|
|
|
Najnowsze zdjęcie (16-IV-2022).
2015Jedną sadzonkę otrzymano dnia 20-X-2015 r. od szkółki Carya i sadzono go na południowo zachodniej strony bindaży.
|