bongerd.pl
 
ogród jadalny
 
 kolor i kod rośliny na mapkach
Nieszpułka jadalna  Mg
 
Opis i cechy Historia i zdjęcia
nazwa naukowa i autor: Mespilus germanica L.
odmiana:
rodzina: Rosaceae
cechy wymagania
wysokość x szerokość 
wzrost 
płeć 
6 x 6 m.

strefa klimatyczna: 
 
usda 5-8
 
zaletywiatr  
ocena jadalności 
(0=niejadalne-5=pyszne) 
4 wilgoć: 
struktura gleby: 

ocena właściwości leczniczych 
(0=żadne-5=bardzo dobre) 
1 żyżność gleby: 
odczyn gleby: 

dalsze korzyści:  stanowisko:
wadyMiejsce rośliny w ogrodzie
Znane ryzyka:
Pestki zawierają kwas cyjanowodorowy. Można je jeść tylko w bardzo małych ilościach.
       pole - wewnętrzny żywopłot
     bindaż - północny sad
     razem 5 szt.
miesiące kiedy roślina ma: liście IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
kwiaty           
dojrzałe owoce           

Źródło: Plants For A Future (PFAF) Chris Marsh (Secretary), 9 Priory Park Road, Dawlish, Devon EX7 9LX
Ikonki oraz pomysł na grafikę: Internetowa Baza Roślin (IBRO).
Informacja od dostawcy: Kiełkowski
Nieszpułka jadalna należy do monotypowego rodzaju blisko spokrewnionego z głogami. Jest jednym z najstarszych krzewów owocowych uprawianych przez człowieka nieprzerwanie od starożytności. Jak wiele mu podobnych uległo w ostatnich stuleciach w dużym stopniu zapomnieniu. Znane obecnie odmiany są przeważnie reliktami zamierzchłych czasów, w których nieszpułka była jeszcze ważną rośliną owocową, gdyż w najnowszej przeszłości prawie nie zajmowano się celową hodowlą nowych odmian. Większy krzew o krótkim pniu i o jadalnych owocach. Pokrój szeroki, rozłożysty, gęsty. Wzrost powolny, dorasta do 3-5 m wys., nadaje się do mniejszych ogrodów. Pochodzi z Azji Mniejszej, została rozpowszechniona przez starożytnych Rzymian. Liście jasnozielone, lancetowate, sezonowe 7-12 cm dł. Kwiaty 5-płatkowe, duże, białe, pojawiają się w czerwcu. Owoce kuliste, do 4 cm śr., mają gruszkowaty kształt. Do jedzenia nadają się po pierwszych przymrozkach lub po okresie przechowywania, kiedy miąższ zmieni barwę z białej na brązową i stanie się miękki i słodki. Można je jeść na surowo, po ugotowaniu lub w przetworach. Roślina wymaga żyznej gleby i słonecznego stanowiska.
Pięć sadzonek otrzymano dnia 19-II-2020 r. od dostawcy Kiełkowski.

Trzy rosną w środkowej części wewnętrznego żywopłotu, i dwie w północnym sadzie.
bongerd.pl
ogród jadalny

Data ostatniej zmiany 28-I-2021 r.