nazwa naukowa i autor: |
Mespilus germanica L. |
odmiana: |
|
rodzina: | Rosaceae |
cechy |
wymagania |
wysokość x szerokość wzrost płeć | 6 x 6 m. 
 |
strefa klimatyczna: | usda 5-8 |
zalety | wiatr |   |
ocena jadalności  (0=niejadalne-5=pyszne)  | 4 |
wilgoć:  struktura gleby:  |
 |
ocena właściwości leczniczych  (0=żadne-5=bardzo dobre)  | 1 |
żyżność gleby:  odczyn gleby:  | |
dalsze korzyści:  | |
stanowisko: |  |
wady | Miejsce rośliny w ogrodzie |
Znane ryzyka: Pestki zawierają kwas cyjanowodorowy. Można je jeść tylko w bardzo małych ilościach. | |
pole - wewnętrzny żywopłot bindaż - północny sad razem 5 szt. |
miesiące kiedy roślina ma: liście |
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
kwiaty |
| | | |  |  | | | | | | |
dojrzałe owoce |
| | | | | | | |  |  | | |
Źródło: Plants For A Future (PFAF) Chris Marsh (Secretary), 9 Priory Park Road, Dawlish, Devon EX7 9LX Ikonki oraz pomysł na grafikę: Internetowa Baza Roślin (IBRO).
Informacja od dostawcy: Kiełkowski Nieszpułka jadalna należy do monotypowego rodzaju blisko spokrewnionego z głogami. Jest jednym z najstarszych krzewów owocowych uprawianych przez człowieka nieprzerwanie od starożytności. Jak wiele mu podobnych uległo w ostatnich stuleciach w dużym stopniu zapomnieniu. Znane obecnie odmiany są przeważnie reliktami zamierzchłych czasów, w których nieszpułka była jeszcze ważną rośliną owocową, gdyż w najnowszej przeszłości prawie nie zajmowano się celową hodowlą nowych odmian. Większy krzew o krótkim pniu i o jadalnych owocach. Pokrój szeroki, rozłożysty, gęsty. Wzrost powolny, dorasta do 3-5 m wys., nadaje się do mniejszych ogrodów. Pochodzi z Azji Mniejszej, została rozpowszechniona przez starożytnych Rzymian. Liście jasnozielone, lancetowate, sezonowe 7-12 cm dł. Kwiaty 5-płatkowe, duże, białe, pojawiają się w czerwcu. Owoce kuliste, do 4 cm śr., mają gruszkowaty kształt. Do jedzenia nadają się po pierwszych przymrozkach lub po okresie przechowywania, kiedy miąższ zmieni barwę z białej na brązową i stanie się miękki i słodki. Można je jeść na surowo, po ugotowaniu lub w przetworach. Roślina wymaga żyznej gleby i słonecznego stanowiska.
|
|
|
Pięć sadzonek otrzymano dnia 19-II-2020 r. od dostawcy Kiełkowski.
 Trzy rosną w środkowej części wewnętrznego żywopłotu, i dwie w północnym sadzie. |