nazwa naukowa i autor: |
Rheum rhaponticum L. |
odmiana: |
Polana |
rodzina: | Polygonaceae |
cechy |
wymagania |
wysokość x szerokość wzrost płeć | 1,2 x ... m.
|
strefa klimatyczna: | usda 3-7 |
zalety | wiatr |   |
ocena jadalności  (0=niejadalne-5=pyszne)  | 2 |
wilgoć:  struktura gleby:  | |
ocena właściwości leczniczych  (0=żadne-5=bardzo dobre)  | 3 |
żyżność gleby:  odczyn gleby:  | |
dalsze korzyści:  | |
stanowisko: | |
wady | Miejsce rośliny w ogrodzie |
Znane ryzyka: W liściach jest duże stężenie kwasu oksalooctowego. Kwas ten blokuje działanie pewnych minerałów, szczególnie wapna. Gotowanie obniża to stężenie. | |
pole - przy wodzie razem 2 szt. |
miesiące kiedy roślina ma: liście |
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
kwiaty |
| | | | | | | | | | | |
dojrzałe owoce |
| | | | | | | | | | | |
Źródła:
Większość danych w rubryce Opis i cechy pochodzi z portalu Plants For A Future (PFAF) Chris Marsh (Secretary), 9 Priory Park Road, Dawlish, Devon EX7 9LX.
Gdzie to możliwe, prezentowano własne obserwacje.
W przypadkach kiedy nie ma własnych doświadczeń (niedawno sadzone rośliny) ani danych z PFAF, sięgano po następujące źródła:
Strona holenderskiej szkółki Halesia.
Portal Atlas-roślin.pl, autorstwa Marka Snowarskiego.
(?) oznacza brak rzetelnych danych.
Ikonki oraz pomysł na grafikę: dawny portal Internetowa Baza Roślin - IBRO (domena wygasła w 2017 r.)
Informacja od dostawcy: Sadowniczy Rabarbar to bylina o minimalnych wymaganiach, którą możemy uprawiać przez 10 lat na jednym miejscu. Mięsiste, kruche ogonki liściowe rabarbaru posiadają orzeźwiający, winny smak oraz czerwony kolor skórki. Rabarbar możemy wykorzystać na pyszny kompot lub jako dodatek do ciast i deserów. Jest bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B, potas, żelazo i magnez.
|
|
|
Najnowsze zdjęcie (27-IX-2022)
2018Pięć sztuk otrzymano dnia 7-V-2018 r. od dostawcy Sadowniczy. Sadzono je na polu przy wodzie. Tylko dwie rośliny przyjęły się.
2020Na zdjęciu z 7 maja widać, że rabarbar był wystarczająco duży, aby używać go w kuchni.
2022Dwa kępy rabarbaru rosną dobrze. |