bongerd.pl
 
ogród jadalny
 
 kolor i kod rośliny na mapkach
Wierzba mandżurska Tortuosa Sm
 
Opis i cechy Historia i zdjęcia
nazwa naukowa i autor: Salix matsudana Koidz.
odmiana: Tortuosa
rodzina: Salicaceae
cechy wymagania
wysokość x szerokość 
wzrost 
płeć 
18 x ... m.

strefa klimatyczna: 
 
usda 4-8
 
zaletywiatr  
ocena jadalności 
(0=niejadalne-5=pyszne) 
1 wilgoć: 
struktura gleby: 

ocena właściwości leczniczych 
(0=żadne-5=bardzo dobre) 
2 żyżność gleby: 
odczyn gleby: 

dalsze korzyści:  stanowisko:
wadyMiejsce rośliny w ogrodzie
Znane ryzyka:
Nie ma znanych ryzyków
       podwórko - przy altance
     razem 2 szt.
miesiące kiedy roślina ma: liście (?) IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
kwiaty (?)            
dojrzałe owoce (?)           

Źródła:
Większość danych w rubryce Opis i cechy pochodzi z portalu Plants For A Future (PFAF) Chris Marsh (Secretary), 9 Priory Park Road, Dawlish, Devon EX7 9LX.
Gdzie to możliwe, prezentowano własne obserwacje.
W przypadkach kiedy nie ma własnych doświadczeń (niedawno sadzone rośliny) ani danych z PFAF, sięgano po następujące źródła:
Strona holenderskiej szkółki Halesia.
Portal Atlas-roślin.pl, autorstwa Marka Snowarskiego.
(?) oznacza brak rzetelnych danych.

Ikonki oraz pomysł na grafikę: dawny portal Internetowa Baza Roślin - IBRO (domena wygasła w 2017 r.)
Informacja od dostawcy: n.d.
n.d.
Najnowsze zdjęcie (7-III-2023)

2014

Dwie wierzby mandżurskie rosły blisko sobie przy altance na podwórku, kiedy kupiono działkę.
Na zdjęciu z 7 listopada widać je od ulicy.

2015

Zdjęcie zrobione 12 maja od północy.

2016

Na zdjęciu z 9 maja widać je od zachodu, za kwitnącą pigwę i jaśminowcem. Na tym zdjęciu widać, jak pięknie wiosenne słońce świeci przez delikatne gałęzie.

2018

Następne zdjęcie z dnia 6 maja pokazuje, jak te wierzby sterczą nad jabłonką i altanką.

2022

Kiedy jabłonie kwitną, wierzby tworzą piękne jasnozielone tło. Dzięki swoim cieniom zapewniają ochłodzenie w altanie w upalne lato. Zdjęcie z 16 maja.
W sierpniu drzewa miały 6 i 7 m wysokości.
bongerd.pl
ogród jadalny

Data ostatniej zmiany 08-03-2023 r.