bongerd.pl
 
ogród jadalny
 
 kolor i kod rośliny na mapkach
Borówka amerykańska Bluecrop VcB
 
Opis i cechy Historia i zdjęcia
nazwa naukowa i autor: Vaccinium corymbosum L.
odmiana: Bluecrop
rodzina: Ericaceae
cechy wymagania
wysokość x szerokość 
wzrost 
płeć 
2 x 2 m.

strefa klimatyczna: 
 
usda 3-8
 
zaletywiatr  
ocena jadalności 
(0=niejadalne-5=pyszne) 
4 wilgoć: 
struktura gleby: 

ocena właściwości leczniczych 
(0=żadne-5=bardzo dobre) 
1 żyżność gleby: 
odczyn gleby: 

dalsze korzyści:  stanowisko:
wadyMiejsce rośliny w ogrodzie
Znane ryzyka:
Nie ma znanych ryzyków
       pole - południowy sad
     razem 1 szt.
miesiące kiedy roślina ma: liście IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
kwiaty           
dojrzałe owoce           

Źródło: Plants For A Future (PFAF) Chris Marsh (Secretary), 9 Priory Park Road, Dawlish, Devon EX7 9LX
Ikonki oraz pomysł na grafikę: Internetowa Baza Roślin (IBRO).
Informacja od dostawcy: Kiełkowski
Bardzo cenna i czołowa odmiana produkcyjna w naszym klimacie. Krzewy rosną bujnie, dorastaja do wysokości 1,6-2m wysokości. Owoce duże, kuliste, smaczne, bardzo dobrej jakości. Nadaja się do zbioru ręcznego i mechanicznego, zarówno do bezpośredniego spożycia jak i do przechowywania. Odmiana uważana jest za najwartościowszą, najczęściej sadzoną na świecie. Bardzo plenna (plenność 4–9 kg z krzewu), przez co nadaje się do nasadzeń produkcyjnych i amatorskich. Owocuje przez około 30 dni, od połowy lipca. Owoce zebrane w duże grona o wyrównanej wielkości i luźnej strukturze. Zebrane owoce odmiany bluecrop doskonale nadają się do transportu i dobrze go znoszą nawet przy długim czasie przewozu.
Krzewy rosną bujnie, także na suchszych stanowiskach. Źle rośnie na stanowiskach podmokłych, może łatwiej ulegać chorobom pędów i częściej wypadać. Jedna z najbardziej odpornych odmian na przymrozki wiosenne. Odporność na mrozy do –34°C.
Owoce borówki amerykańskiej zawierają wiele cennych składników odżywczych. Są bogate są w mikro i makroelementy, tj. fosfor, wapń, potas, sód oraz witaminy A, B1, B2, B3. Usuwają z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników zapobiegając chorobom nowotworowym oraz obniżają poziom cholesterolu. Jagody borówki mają bardzo korzystny wpływ na wzrok. Spożywanie owoców zalecane jest osobom pracującym przed komputerem oraz kierowcom. Borówka zawiera także kwas foliowy, zapobiegający wadom rozwojowym układu nerwowego u noworodków, tym samym jej spożywanie zalecane jest kobietom w ciąży. Borówka zmniejsza również zagrożenie chorobami serca i arteriosklerozą. Fitoestrogeny czyli naturalne hormony roślinne występujące w jagodach borówki mają pozytywny wpływ na przemiany hormonalne u kobiet i u mężczyzn.
Jedną sadzonkę otrzymano dnia 19-II-2020 r. od dostawcy Kiełkowski.

Sadzono ją na polu, przy porzeczkach.
bongerd.pl
ogród jadalny

Data ostatniej zmiany 28-I-2021 r.