nazwa łacińska i autor: |
Cornus mas L. |
odmiana: |
|
rodzina: | Cornaceae |
cechy |
wymagania |
wysokość x szerokość 5 x 5 m. | pokrój |
strefa klimatyczna | usda 4-8 |
pożytek: | |
stanowisko: | |
ocena jadalności (0=niejadalne-5=pyszne) | 4 |
wilgoć: struktura gleby: | |
ocena właściwości leczniczych (0=żadne-5=bardzo dobre) | 2 |
żyżność gleby: odczyn gleby: | |
miesiące kiedy roślina ma: liście |
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
kwiaty |
| | | | | | | | | | | |
dojrzałe owoce |
| | | | | | | | | | | |
Źródło: Plants For A Future (PFAF) Chris Marsh (Secretary), 9 Priory Park Road, Dawlish, Devon EX7 9LX Ikonki oraz pomysł na grafikę: Internetowa Baza Roślin (IBRO).
Informacja od dostawcy: Sadowniczy
Krzew, dorasta do ok. 8 m wys. Kwiaty bardzo liczne, żółte, miododajne, ukazują się w marcu-kwietniu. Owoce czerwone, walcowate, jadalne, dojrzewają w sierpniu-październiku, bardzo dobre na przetwory i nalewki (dereniówka).
Jest rośliną wcześnie i długą kwitnącą, miododajną, odporna na mrozy, nie grymaśną. Rośnie w słońcu i cieniu, doskonale znosi cięcie, więc można ją formować wedle woli i ogrodowych potrzeb, jest odporna na mrozy i mało wymagającą.
Surowcem leczniczym są zarówno owoce, jak i kwiaty, suszone liście oraz kora odarta z młodych gałązek!!
Cenna jest cała roślina lecz przede wszystkim są owoce derenia, ponieważ wykorzystywane są do łagodzenia stanów gorączkowych oraz działają ściągająco i przeciw zapalnie w schorzeniach jelitowo-żołądkowych. Owoce derenia jadalnego są bogatym źródłem witaminy C — zawierają jej tyle co cytryny, wit. P (która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia przypływ krwi, obniża ciśnienie, działa przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo i przeciwnowotworowo) oraz wit. A (poprawia wzrok, kondycję skóry, włosów i paznokci), makro- i mikroelementy (głównie związki żelaza), flawonoidy (działające przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i moczopędnie), kwasy organiczne, antyoksydanty, biostymulatory, pektyny, garbniki, cukry (około 10–13%) oraz inne cenne substancje mineralne.
Ze względu na wysoką zawartość kwasów organicznych mogą być wykorzystywane do naturalnego zakwaszania przetworów owocowych. Z owoców sporządza się soki, galaretki, nalewki (dereniówka), wina, dżemy, kandyzuje się je i suszy, można także łączyć je w przetworach ze słodkimi owocami, np. jabłkami.
W starożytności pozyskiwano z niego twarde drewno. Jest długowieczny, plenny, bo może owocować do 150 lat, odporny wobec chorób i szkodników, więc można go uprawiać tanio, bez ochrony chemicznej.
Pędy, liście i kora są też ważnym surowcem farmaceutycznym. Napary z liści stosuje się, jako środek moczopędny i żółciopędny, a napary z kory - jako środek wzmacniający i pobudzający. Odwar i nalewkę z owoców warto pić przy biegunkach.
|
|
|
Sto sadzonek otrzymano dn. 22-IV-2015 r. od dostawcy Sadowniczy i sadzono je wzdłuż alejki aby tworzyły klasyczny bindaż. Na zdjęciach z dn. 30-V-2015 r. widać kilka od wschodu.
Alejka - bindaż.
Północna strona alejki.
Jedna z sadzonek.
Następne zdjęcie robiono 29-XI-2015 r. od północnego zachodu.
Od przodu widać jedną z śliwek ałyczych.
15 sadzonek nie przyjęły się, może przez to, że rok 2015 był bardzo suchy. Powstały więc dziury w bindaży.
Ponieważ w następnej wiosnę te sadzonki też nie dały znaku życia, zamówiono 20 nowych sadzonek w firmie Sadowniczy, tym razem nie w balotach lecz w donicach. Otrzymano je dn. 22-X-2016 r. i sadzono je na miejsciach wyschnętych dereniów.
W okresie luty - kwiecień 2017 roku, alejka dereniów stała w wodzie. Kopano rowy melioracyjne ale nie udało się odwodnić teren.
Dziesięć sadzonek zgniło, przeważne tych ostatnio posadzonych.
|