bongerd.pl

Głożyna pospolita

Opis i cechy Historia i zdjęcia
nazwa łacińska i autor:  Ziziphus jujuba Mill.
odmiana: 
rodzina:  Rhamnaceae
cechy samopylna wymagania
wysokość x szerokość 10 x 7 m. pokrój strefa klimatyczna  usda 5-9
pożytek:  stanowisko:    
ocena jadalności 
(0=niejadalne-5=pyszne)
3 wilgoć: 
struktura gleby:

ocena właściwości leczniczych 
(0=żadne-5=bardzo dobre)
3 żyżność gleby: 
odczyn gleby: 

miesiące kiedy roślina ma: liście  IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
kwiaty            
dojrzałe owoce             

Źródło: Plants For A Future (PFAF) Chris Marsh (Secretary), 9 Priory Park Road, Dawlish, Devon EX7 9LX
Ikonki oraz pomysł na grafikę: Internetowa Baza Roślin (IBRO).
Informacja od dostawcy: Global Flowers
Głożyna pospolita to niewielkie drzewo lub krzew dorastający do 3m wys. i 3m szer. Pochodzi z rodziny szkłakowatych. Naturalnym obszarem jej występowania jest Europa Poludniowa, Indie, Himalaje i Chiny, gdzie osiąga wysokość ok 8m. Zwana jest równiez Daktylem Chińskim lub Jujubą pospolitą. Jej jadalne owoce mają smak jabłka i wykazują właściwości lecznicze.
Liście mają kształt eliptyczny- są wydłużone i błyszczące. Mają u nasady dwa ciernie będące przekształconymi przylistkami. Owoce pestkowe, wielkości oliwki, jadalne, aromatyczne, smaczne, przypominające daktyle. Można je spożywać na świeżo, suszyć, lub przetwarzać np. kandyzować. Dojrzewają późną jesienią i zimą na drzewie już bezlistnym. Na jednej roślinie występują miododajne, pieknie pachnące kwiaty zarówno męskie jak i żeńskie.
Głożyna jest rośliną łatwą w uprawie, nie ma wygórowanych wymagań glebowych. Najlepiej rośnie w słonecznym stanowisku, w surowe zimy można okrywać roślinę. Preferowana gleba - to piaszczysto-gliniasta o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. Jest odporna na szkodniki i choroby, oraz na suszę i nadmiar wilgoci. W Polskich warunkach roślina owocuje między 3 a 5 rok po posadzeniu na miejscu docelowym.
Głożyna pospolita (Ziziphus jujuba) zastosowanie:
Jako ciekawa niecodzienna i rzadka ozdobna roślina, owoce bardzo zdrowe które można jeść świeże lub na przetwory. Owoce osłabiają działanie toksyn, dzięki temu odciążają działanie organów wewnętrznych. Zawierają dużo żelaza, witamin oraz aminokwasów. Poprawiają nastrój, zmniejszają uderzenia gorąca, mają działanie odświeżająco - pobudzające oraz są doskonałym środkiem krwiotwórczym. Dzięki swym korzystnym składnikom owoce głożyny są ogromnie skondensowanym źródłem energii.
Ciekawostka: Według tradycji z ciernistych pędów głożyny wykonana została korona cierniowa Jezusa.
Pięć sadzonek otrzymano dn. 11-IV-2017 r. od dostawcy Global Flowers

Sadzono je na podwórku przed stodołą.
Sadzonki rozwijają się dobrze.
Następne zdjęcie robiono dn. 6-I-2018.